15. sij 2013.

Jug Tajlanda i obala


Južni dio Tajlanda nalazi se između Andamanskog mora na zapadu i Tajlandskoga zaljeva na istoku. Prošaran dramatičnom obalom i stotinama otoka ono predstavlja uski duguljasti dio kopna koji na jugu završava gdje Malezija počinje. Ovdje je turizam aktivan kroz cijelu godinu, cijene su minimalno dvostruke, sve je prilagođeno turistima i teško je razabrati originalne značajke Tajlanda. No, kao u svakoj turističkoj zemlji moguće je pronaći jedno malo zrno Raja a obala toliko oduzima dah svojom ljepotom da ju je svakako potrebno vidjeti.


Obala nudi stotine zadovoljstava. Mi smo naš mali Raj našli u ležanju na plaži, penjanju, plivanju sa šarenim ribicama koje možeš dirati bez da bježe, kokosima i u druženju sa standardnim lokalnim rastamanom.

Ipak, jug smo započeli s jednom od najstarijih džungli svijeta. Nacionalni park Khao Sok posjeduje džunglu staru preko 160 milijuna godina. U njoj se može kretati samostalno označenim putovima te turističkim turama koje uključuju jahanje slonova, spavanje na jezeru u bambus kučicama i slično. Mi smo napravili 14 kilometara hoda u džunglu te se veselili pogledu, vlažnom i vrućem zraku, majmunima i toliko moćnom eko sistemu koji te bez problema proguta ako to želi. Kako smo na jug Tajland došli u vrijeme monsuna kišilo je svaki dan s kratkotrajnim pljuskovima. No, ovo ovdje je još i kišna prašuma gdje kiša dolazi nepozvano a džungla se pretvara u potok. Tako da to vole i pijavice koje su jedina naporna stvar trekinga ovdje. Svakih 200 metara potrebno je skinuti pijavice s patika i hlača. Sredstvo za komarce pomaže da ne dolaze toliko. No, usprkos tome da smo stavili hlače u čarape i nosili treking obuću, ušle su nam i pod čarape do vrha prstiju.









Džungla Khao Sok (pogledaj slike gore).


Neki čudni kukac koji se stalno zakukulji u lopticu (pogledaj sliku gore) i standardna pijavica koje se hvataju konstantno (pogledaj sliku dolje). Ove pijavice ne mogu živjeti u vodi, samo na vlažnoj podlozi i ne prenose zarazne bolesti.



Steripen, jedna odlična mala naprava koja pročišćava vodu UV svijetlom (pogledaj sliku gore). Pomaže i u prirodi i hotelskim sobama. :)


Naši vjerni prijatelji dolaze u posjet svako jutro.

Nakon džungle godi obala i kupanac pa smo krenuli na istok na otok Koh Pha Ngan te na zapad u Rai Leh, Krabi i otok Koh Phi Phi Don i Koh Phi Phi Leh. Jedna važna informacija koja je korisna je to da se u busevima koji vode na obalu često događaju krađe. Jedna statistika govori da će vam gotovo u 90% slučajeva netko prekopati torbu u prtljažniku busa. To rade zaposlenici same kompanije koji se sakriju u donjem dijelu busa. Ovo je rutina, policija ništa ne može jer turisti koji se žale nemaju nikada dokaz da su bili u busu, niti ne znaju koja ih je kompanija vozila. To smo mi znali pa smo sve važne stvari nosili sa sobom. No ipak, Mateji su ukrali čeonu lampicu iz ruksaka a meni švicarski nož, kupaće gače i male škarice iz hitne pomoći. Jako čudno za ove škarice po mojem razmišljanju. No, ostali u busu izgubili su novce, laptope, odjeću i cigarete. Savjet je nositi apsolutno sve uz sebe što vrijedi a s nestalim se pomiriti kad se desi. Također, dobro bi bilo poslikati autobus prije puta radi prijave policiji.





Otok Koh Pha Ngan, otok poznat po svjetski poznatim Full Moon partijima nudi i samotnjačke egzotične plaže (pogledaj slike gore).





Ova palma čeka od svojeg početka da nekome na glavu baci kokos (pogledaj sliku gore).



Na sjeveroistočnoj obali otoka Koh Pha Ngan ima nekoliko plaža koje su nešto udaljene pa je za to potreban motor. Ceste nisu baš nešto, ali zato tamo nema puno ljudi. Mi smo bili jedini turisti na Had Khuat (The Bottle Beach) gdje je nekolicina lokalaca lovila ribu i jela kokosov orah. Kokos za džabe na svakom koraku (pogledaj slike gore).


Mister kokos! :)

Rai Leh, penjački Raj s dramatičnom obalom. Ovdje ekipa uvijek ostaje duže nego je mislila. Opuštena atmosfera i rastaman lifestyle privlači mnogo turista (pogledaj slike dolje).






Glavna zanimacija ovdje je penjanje. Penje se sve po svuda, a moguće je napraviti izlet i penjati okolne otoke. Rai Leh ima tri glavne plaže. Jedna je za brodiće i prljava, jedna lijepa i turistička, a jedna je puna penjača i prolaznih članova hippie svijeta. Osim penjanja ovdje se gleda zalazak sunca, svira ukulele ili hoda po užetu (pogledaj slike dolje).






Penjanje kraj falusnih simbola odnosno stotine penisa (pogledaj slike gore). Rekli su nam lokalci da se donose ti penisi kao dar u ova svetišta prije nego mladi par želi započeti prokreaciju odnosno želi dobiti djecu.



Rastaman koji radi odlićnu kavu i rastaman instruktor penjanja (pogledaj slike gore).


Najslađi majmuni koje smo vidjeli. Ovo je tzv. „langur koji nosi naočale“ i oni su isključivo biljojedi. Ne prilaze ljudima. Kad se rode, mladi imaju zlatno krzno koje kasnije postane sivo s bijelim „naočalama“ kao na slici gore.





Otok Koh Phi Phi Don (pogledaj slike gore) poznat je po svojoj ljepoti i partijima na plaži. Ovdje pola radnih mjesta zauzimaju stranci, sve je nevjerojatno skuplje nego u ostatku Tajlanda a obala je prljavija. Ipak, da se prepoznati skrivena ljepota kad se pogleda iza fasade.


Glavna atrakcija otoka Koh Phi Phi Don je tzv. „fireshow“ koji se dešava svaku večer u svakom baru od barem desetak barova/klubova na obali. U biti nema nikakvog drugog programa. Možete preskakivati vatreni konop ili plesati vatreni limbo i osvojiti besplatne cuge. Uz malo spečenih dlaka na nogama i prsima zaradio sam si oko 6 cugi.


Ha-ha, ovo me tako nasmijalo. Ponuda „Sailing Booze Cruise“ (pogledaj sliku gore) započeo je kanadski kapetan Bob koji je nakon dugogodišnjeg jedrenja cijelim svijetom ovdje stao i počeo nuditi ponudu jedrenja po otocima, skakanja s litica i cuganja! Prema programu počinje se sa cuganjem tek nakon prvog skoka s litice.



Manji i puno slađi nenaseljeni otok, poznat po plaži Maya Bay u filmu „Žal“ je Koh Phi Phi Leh (pogledaj slike gore). Maya Bay plaža je jako turistička. Sve je puno izletnika i brodica. No, izgleda da smo mi tamo došli u doba najveće posječenosti pa su čak brodice bile u redovima. Stoga sam malo pričekao da se ljudi razmaknu za sliku. No, ostatak otoka je prekrasan i pun skrivenih uvala. Mi smo ovdje ronili na dah i moram priznati da iako je morsko dno već polagano sivo, ribice nose na sebi gotovo sve boje u fluorescentnoj varijanti. Ispod vode je disko!


Maya Bay (pogledaj sliku gore).

U nastavku su još neke slike iz ove regije..



Ovo je jedno jako drago i fino voće (pogledaj slike gore). Slično je durianu samo s manje šiljaka. Zove se „jack fruit“ a jedu se ova žuta srca unutar njegove tvrde kore.


Postoji puno plantaža drva kaučuka. Naziv „kaučuk“ znači „drvo suza“ zbog bijelog soka koji se sakuplja u ove crne zdjelice i prodaje na tržištu za proizvodnju gume. Berba soka ovisi o oporavku drva jer se drvu mora djelomično skinuti kora kako bi curio bijeli sok.

Nema komentara:

Objavi komentar